Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2014 19:37 - ИМА И ТАКИВА "ИКОНОМИСТИ"!...
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 2606 Коментари: 0 Гласове:
4



Възмущавам се много, когато някой лъже  в статии в печата. И възмущението ми не е толкова за самата лъжа, но към нейния автор, който си въобразява, че ме е излъгал, изпълнявайки партийна или началническа повеля. И съм свикнал да реагирам остро срещу такава непочтеност.
Ще дам само няколко примера в тази насока.
Една  историчка веднаж "разобличаваше" автори на статии, които твърдели, че на 9 септември 1944 властта взели неграмотни. И даваше за пример имената на министри с висше образование. На  2 юни 2006 година / какво хубаво съвпадение с темата!/ бе отпечатан в централния печат отговорът ми: "Има и такива "историци"! Напомних на историчката, че нито един от споменатите министри не е от нейната партия, БСП разбира се. Вероятно е разчитала, че изминалите 62 години от 1944 г.  са довели до забрава. Сега тази авторка вече е професорка. Може би за титулуването й е допринесла и фалшификацията на историческите факти.
При  предишното си управление БСП в средата на  2007 година се напъна т. н. АБПФК /активни борци против фашизма и капитализма/ да ги  преименува на "ветерани от войните" и да им даде  пенсии като такива.  Този номер не мина и засегнатите бурно протестираха.  На 11 май 2007 година /пак подходяща дата.- само 2 дни след Деня на победата 9 май/  публикувах статия "Активните борци отново се активизираха". Местният им тартор предложил един злостен пасквил като опровержение и тукашният шеф питал всеки ден защо не се отпечатва. Поисках да видя съчинението и настоях да се отпечата, но заедно с мой отговор. След дни гл. редакторка ми благодари, защото като прочел отговора ми,  партийният шеф  настоял нищо да не се публикува.

Тези дни прочетох в авторитетен централен вестник статия "Не ни е виновен плоският данък" от Г. Ангелов, старши икономист в "Отворено общество". Срещал съм и други материали от този автор, но този път твърденията му ме изумиха. Като взема за основа абсолютно погрешната теза, че  "плоският данък  НЕ Е НАМАЛИЛ  ОБЛАГАНЕТО НА БОГАТИТЕ - ТОЙ ЗА ПЪРВИ ПЪТ УСПЯЛ ДА ГИ ОБЛОЖИ" авторът се мъчи  да докаже, че " каквито  и промени да се направят, НЯМА ДА СЕ НАМАЛИ БЕДНОСТТА". И привежда неверни и смешни примери: в 2001 г. едва 8 човека декларирали доходи над 1 милион, а през 2011 г. - 227. И вместо да направи верния извод и препоръча да се провери дали тези 227 не са укривали по-рано доходи над милион, той смята единствено, че ниската ставка е облагородила богатите да декларират истинските си доходи. Ако тези 227 имат доход само по 1 млн., това прави 227 млн. и те ще внесат 22.7 млн. ДОД  при плоския данък, а при съществуващата до въвеждането му  ставка от 24 на сто над определена сума - 55.2 млн. Ами колко огромна ще стане тази разлика, ако  декларираните доходи са над 1 млн.?
Във в. "Банкеръ" пише, че от досега подадените декларации  най-високият доход е 4 млн., т. е. лицето ще внесе 400 х. данък, вм. близо 1 млн. Доходите на първите 25 били 44.4 млн. и сегашният данък е 4.44 млн. вм. близо  11 млн.
Въпросът за плоския данък ме е занимавал още в 1990 г. в статията ми от 6 март "Десятъкът е за предпочитане".  При него на всеки 10 животни турският бирник прибирал за данък по едно. Един българин имал 10 овце и като му взели една, казал: "Да му мисли бати, дето има 120 и ще му вземат 12."   На 20.6.96 имам статия "Българските бирници - 5 пъти по-алчни от турските" - за
тогавашната висока ставка.
Но при въвеждането  на плоския данък  отново пръв реагирах на уродливия му вид в статия на 11.1.2008: "Плоският данък" ще удари  най-бедните българи". И той продължава да съществува в същия вид.  Горчивата истина е, че продължава да е във вид, който облагодетелствува БОГАТИТЕ и ощетява БЕДНИТЕ.  Авторът обаче премълчава тази "истина едничка" като проповядва ЛЪЖАТА, ЧЕ ПЛОСКИЯТ ДАНЪК НЕ БИЛ  НАМАЛИЛ ОБЛАГАНЕТО НА БОГАТИТЕ /съвсем по йезуитски - справка цифрите по-горе/. Може ли да "спестиш"  600 хиляди и "икономист" да твърди, че това не е "намаление", не зная как да го нарека. Че авторът е тръгнал "през просото" се вижда и от това, че въобще не споменава, че преди въвеждането на плоския данък минималната работна заплата беше освободена от облагане. Само с половин уста споменава, че през 2015 г. тя ще бъде освободена от данък. Не обелва и дума за това, че държавата е толкова закъсала финансово, че  обещава уж  да върне  данъка за 2013 г.  през 2015 г.. "Ама надали" -  както се пее в една популярна песен. Това много напомня за задължителните държавни заеми при социалистическото управление.  Но  много интересно е защо авторът разсъждава по въпроса, че намаляването на облагането на богатите нямало да  намали бедността. Кой е твърдял, че спестените пари от богатите ще идат при бедните. Защо не интерпретира, че по-ниското облагане на богатите се отразява на парите в хазната. Аз например изчислих, че една шефка на изпълнителна агенция спестява от плоския данък 63 000 /шестдесет и три хиляди/ лева!... И то само за една година. Това е равно на нашенските мизерни минимални пенсии за 35 години ! Ами колко много има с по-високи заплати?
Много наивно и неубедително е и  твърдението на автора, че въвеждането на прогресивно облагане ЩЕ УДАРИ ХОРАТА С ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ И ЩЕ УВЕЛИЧИ ТЕМПОВЕТЕ НА ЕМИГРАЦИЯ ! Ами в чужбина няма "плосък данък",  а прогресивният данък е с  много  високи  ставки - 40, 50 и повече на сто. Неотдавна във Франция искаха за високите етажи той да стане 75 на сто. И затова Жерар Депардийо поиска да вземе руско гражданство. Нашите управннци като много хитри казаха, че уж намаляват данъка, за да привлекат чуждите инвеститори, но явно те не "кълват" на такава въдица. Но прозира, че това го направиха и продължават да го правят властимащите за свой интерес.  Кой знае колко "спестява" годишно и Г. Ангелов и затова с такава страст защитава  незащитима позиция. По този въпрос имам по-подробен постинг наскоро със заглавие: "Плосък данък"  =  богати олигарси =  сиромашка държава".  И той е преди да видя коментираната статия.


Антон  ЧАКЪРОВ, адвокат           
Стара Загора, 22.2.2014



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 297201
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031